Transcaribe

Transcaribe Logo

TransCaribe is het bussysteem in Cartagena na het voorbeeld van Bogota. Ook Cartagena heeft het probleem dat de capaciteit van het vervoer tegen de limiet aanloopt.

Huidige situatie

In de huidige situatie maken ongeveer 495.000 personen gebruik van openbaar vervoer per dag. Dit is 86% van de bevolking welke in stratos 1,2 of 3 leven. Deze maken gebruik van 11 openbaar vervoer bedrijven. Er zijn 52 routes welke deze bedrijven mogen rijden, maar door verschillende oorzaken worden hier ongeveer maar 36 routes van gereden. Hier rijden ongeveer 1316 bussen op de verschillende routes. Ook is de taxi branche in de laatste jaren gegroeid.

Transcaribe

Iberia arrives in BogotaRoutes Transcaribe

In 2003 is begonnen met het plannen van het systeem. Het systeem krijgt ongeveer een capaciteit van 334.000 passagiers per dag, dit is ongeveer 67% van de vraag. Het systeem zou in functie gaan in de 2e helft van 2011. De kosten zijn 1600 pesos per persoon per rit. Betalen gaat via een mifare systeem wat te koop is bij verschillende verkoop punten. Het systeem onderscheid een aantal soorten routes.

Troncales (Rood) 

De hoofdroute van het systeem Hierin bevinden zich overstap terminals en eind terminals. Hiertussen rijden bussen met een capaciteit van 160 passagiers. De capaciteit van de route is ongeveer 4000 passagiers per uur per richting.

Alimentadoras (Blauw)

Deze routes gaan vanuit eind terminals van de Troncales route de wijken in. Ze maken hier gebruik van bussen met een capaciteit van 60 personen.

Auxiliares (Groen)

Deze routes gaan vanuit de Troncales route de wijken in. Ze kunnen zowel vanaf overstap terminals als eind terminals beginnen. Ze maken hier gebruik van bussen met een capaciteit van 105 of 60 passagiers.

Complementarias (Paars)

Deze routes zijn aanvullende routes welke niet langs bijvoorbeeld winkelcentra gaan. Je kunt van deze routes gebruik maken via de overstap terminals.

Suburbanas (Grijs)

Deze routes zijn voor transport met andere steden. Deze routes komen samen op de Terminal El Amparo. Deze routes zijn niet geïntegreerd in het systeem.

Acuaticas (Geel)

In een later stadium zal gekeken worden voor vervoer over water. Deze zijn aangegeven in het geel.