Stad info Arauca

Inwoners
75.557
Hoogte
132 meter
Departement
Hoofdstad van Arauca
Regio
De vlaktes van de Orinoco
(Región Orinoquía)

Arauca

Arauca is de hoofdstad van het provincie Arauca. De stad ligt in het oosten van Colombia aan de grens met Venezuela. Het ligt aan de oever van de rivier Arauca. De rivier is de grens tussen Colombia en Venezuela. Door de “Jose Antonio Páez International” brug zijn dus ook de 2 landen met elkaar verbonden. De brug is gebouwd tussen 1964 en 1967 en wordt vooral gebruikt om olie over te transporteren naar andere delen van de regio.

Het groeien van de stad Arauca is opmerkelijk in 15 jaar van 1985 tot 2000 is het aantal inwoners verdubbeld naar 70.000. Dit is vooral te danken aan het olie zand wat in de regio wordt gedolven. Het huidige aantal inwoners zit rond de 80.000.

Geschiedenis

Volgens de kolonisatie geschiedenis  was het huidige Aruaca voor 1870 een klein indiaans dorp. Het was gevestigd waar nu het park Calda ligt. Op 4 december 1870 komt Juan Isidro Daboín in het dorp. Vanaf die datum werd er begonnen met het uitbouwen van het dorp. Er werden buurten gebouwd rond de plek waar de huidige kathedraal staat. In 1899 komt de relatie tussen Colombia en Venezuela tot een kritiek punt als soldaten uit Venezuela het dorp innemen. Er wordt verwacht van de mensen dat ze mee gaan vechten in de 1000 dagen oorlog aan de kant van generaal Foción.
In 1916 werd de regime hersteld door Humberto Gómez en Arévalo Cedeño. Deze claimde ook onafhankelijkheid van het huidige provincie gebied en hun inwoners. De republiek Araucan is nooit erkend, en typerend voor hun zelfverloochening en de vergeetachtigheid van deze regio.
In de jaren 50 van de 19e eeuw stond het gebied bol van het geweld van de guerrilla. Groepen zoals FARC en ELN hadden hier hun front. In 1958 opent Avianca een aantal regionale en nationale vluchten. Deze steden waarop werd gevlogen waren Cúcuta, Bogotá en Medellín.
In 1983 begint de olie boom voor de stad. Er wordt in de omgeving een oliebron gevonden. Het volgende jaar, in 1984, word begonnen aan de werkzaamheden voor het verkrijgen van de olie. De stad groeit in minder dan 7 jaar naar zo’n 30.000 inwoners rond 2000.
In 1988 zijn de eerste lokale verkiezingen van de stad. In 1990 wordt begonnen om de infrastructuur te moderniseren. Er wordt een dam gebouwd om de overstromingen te beperken. De dam heet ook dam naar voorbeeld van de Nederlanders. Ook wordt er door een Frans bedrijf begonnen met de aanleg van riolering.