Luchtvaartmaatschappijen op Cali luchthaven

Aerolinea de Antioquia
Avianca
Iberia Airlines
LAN Colombia
Satena
VivaColombia
Wingo

Luchthaven Alfonso Bonilla Aragon

Alfonso Bonilla Aragón International Airport is de luchthaven van Cali. Het is de 2e luchthaven van Colombia op basis van het vervoer van passagiers. Per jaar maken er ongeveer 2 miljoen mensen gebruik van de luchthaven. De IATA code is CLO.

De luchthaven ligt tussen de bergen van 4000 meter in een vallei op ongeveer 1000 meter hoogte. Door de bergen is het landen op de luchthaven moeilijk. In 1995 is er nog een vliegtuig van American Airlinesneergestort in de buurt van Cali. De landingsbaan is 3 kilometer lang. En is geschikt voor het landen van een Boeing 747. Het is een van de weinige Latijns Amerikaanse luchthavens welke 24 uur per dag open is. Dit is meestal alleen het geval bij 1e luchthavens van een land.

De eerste luchthaven van Cali werd gebouwd in 1933. Het lag op een militaire basis met de naam El Guabito. Het werd toen der tijd gebruikt voor zowel militaire als commerciële luchtvaart. Doordat de luchtvaart uitbreide werd het vliegveld te klein en werd de noodzaak voor het scheiden van de militaire en commerciële rol. In 1943 werd er daarom een nieuw vliegveld geopend ten zuid oosten van Cali met de naam Calipuerto. Met het binnen halen van Pan Amerika spelen door Cali voor 1972 werd er door de lokale overheid besloten het vliegveld te verbouwen. Op 24 juli 1971 werd dan ook het huidige vliegveld geopend. Het ligt in de buurt van Palmaseca tussen Palmira en Cali. Het uitbreiden van de luchthaven is nog niet nodig geweest. Het is natuurlijk wel in de loop van de jaren gemoderniseerd.