Barranquilla Carnaval

Het carnaval van Barranquilla is het op 2 na grootste carnaval ter wereld. Het stamt al terug van de 19e eeuw. Naarmate de stad Barranquilla groeide, groeide het carnavals feest mee.  In grote lijnen is hieronder de historie van het carnaval weergegeven.

1888: King Momo wordt als een van de hoofd karakters aangewezen .
1899: De eerste president van het carnaval wordt gekozen.
1903: Het eerste gevecht der bloemen parade (Spaans: Batalla de las Flores) vind plaats.
1918: Er wordt een eerste schoonheidskoningin gekozen. Zij leid alle ceremonies.
1923: De keuze van de schoonheidskoningin wordt een vast onderdeel van het carnaval. De verkiezing had 5 jaar stil gelegen.
1967: De eerste grote optocht vind plaats en zal op de 2e dag van het carnaval (meestal een zondag) plaats vinden.
1974: Oude tradities van Cumbia en drums worden in ere hersteld.
2003: Het carnaval van Barranquilla wordt erkend door de Unesco.

Het carnaval zelf vind 4 dagen voor as woensdag plaats. Carnaval van Barranquilla is multicultureel, divers en rijk aan verschillende culturele uitdrukkingen. Carnaval van Barranquilla is een Columbiaans feest dat aan de wereld wordt blootgesteld. Het feest bevat mengsels van cumbias, porros, mapales, gaitas, chandés, puyas, fandangosy fantásticos merecumbés. Dit zijn vele stijlen van Columbiaanse muziek. Carnaval van Barranquilla is uniek wegens zijn culturele diversiteit en omdat het een feest is waar de mensen voorvechter van zijn. Elke dans, elke folkloristische groep en verschillende rollen van elk apart show wordt gebruikt om van het feest de beste show ter wereld te maken.