Plaza de Bolívar

Plaza de Bolivar is een plein in het historische hart van Bogota. Op het plein staat een standbeeld van Simón Bolivar. Het beeld is 1846 gemaakt door de italiaan Pietro Tenerani. Het is het eerste publieke monument in Bogota. Klein detail is wel dat Simón Bolivar uit Venezuela komt en dat daar bijna ieder plein in een stad zijn naam draagt.

Aan de noordkant van het plein is het paleis van justitie gevestigd. De hoge raad gebruikt het heden dagen.Het gebouw heeft een modern uiterlijk. Dit komt omdat het nog niet zo lang geleden is gebouwd in 1989. Het is het symbool van de status van het land. Het eerste gebouw komt uit 1921. Dit werd verwoest door brand in april 1948. Er waren toen rellen welke de naam “El Bogotazo” droegen. Het 2e gebouw werd in 1985 verwoest met de aanval van het leger toen het was ingenomen door de rebellen groep M-19. Het gebouw heeft 4 jaar in puin gelegen voordat de stad het heeft gesloopt en het huidige pand er heeft neergezet.

In het zuiden van het plein staat het gebouw waar het parlement van Colombia gevestigd is. Er werd begonnen met de bouw in 1826, maar door de instabiliteit van het land niet afgemaakt tot 1926. Het pand is ontworpen door de engelse architect Thomas Reed. In het originele ontwerp was een koepel op genomen. Om het op tijd af te krijgen is deze geschrapt.

Aan de west kant van het plein ligt de werkplek van de burgemeester van Bogota. Het is gebouwd door de fransman Gastón Lelarge. Deze kreeg de opdracht om de ideeën van de toenmalige burgemeester Julián Lobana te verwezenlijken. Je kan aan het gebouw duidelijk merken dat ontworpen is door een niet Spanjaard. Het steekt namelijk af tegen het gebruikelijke spaanse uiterlijk van die tijd. In de volksmond heet het gebouw Edificio de Líevano.

In het oosten van het plein ligt de Kathedraal van Bogota. Dit is gebouwd tussen 1807 en 1823. In de buurt van de kathedraal ligt de heilige kapel. Deze is rond de 17e eeuw gebouwd.

De noord oost hoek van het plein huisvest het museum van 20 Juli. In dit museum wordt er gekeken naar 20 juli 1810. Op deze datum begon het eerste zelfstandig bestuur van Colombia zonder invloed van Spanje.
In de zuid oost hoek staat een voorgezet onderwijs school. Het was voorheen een universiteit. Deze werd gebouwd in 1604. Veel prominenten Colombianen hebben op deze school gezeten.