Stad info Bucaramanga

Inwoners
516.512
Hoogte
976 meter
Departement
Hoofdstad van Santander
Regio
Andes regio
(Región Andina)

Bucaramanga

Uitzicht op Bucaramanga

Bucaramanga is de hoofdstad van de in het noord oosten gelegen provincie Santander. De lokale productie is vooral bekend van textiel en schoenen, maar ook van de minder legale items. De stad is de basis van het Colombian Petroleum Institute (Columbiaans Instituut van de Aardolie) , de onderzoeks tak van de staatsoliemaatschappij Ecopetrol en het Columbiaanse Bedrijf van het Aardgas (Ecogas).

Geschiedenis

Girón was de eerste en meest belangrijkste stad die door Spaanse kolonisators in het gebied werd opgericht. Bucaramanga, dat in 1622 werd opgericht, was tot 1800 niet groter qua inwoners of economisch belang dan Girón. Tussen 1860 en 1870 trok de stad een kern van duitse handelaars en avonturiers aan. De beroemdste was Georg von Lengerke. De spanning tussen de lokale bewoners en de nieuwkomers kwam tot uitbarsting in 1879. Met de politieke reorganisatie van 1886 werd Bucaramanga de nieuwe hoofdstad van de provincie. Het gebied werd tijdens burgeroorlog van 1899 tot 1902 (ook wel de 1000 dagen oorlog genoemd) verwoest, maar Bucaramanga bleef gespaard. De stad groeide langzaam in de eerste helft van de 20e eeuw.

Klimaat

Centrum van BucaramangaCentrum van Bucaramanga

Hoewel zijn hoogte niet als zeer hoog wordt beschouwd, is het klimaat van Bucaramanga niet heet noch koud, zijnde 22 graden van Celsius de gemiddelde temperatuur. Vergeleken bij steden bij de zelfde gemiddelde hoogte (zoals Cali), heeft Bucaramanga veel koelere dagtemperaturen toe te schrijven aan de koude wind die onderaan de Oostelijke pieken van de Andes komt.

Stad

Bucaramanga wordt ook wel “Ciudad de los Parques” (Stad van de parken) of “Ciudad Bonita” (mooie stad) genoemd. De stad heeft een bus terminal en in het westen van de stad een vliegveld. In het algemeen, zijn de boeiendere gebieden langs en boven Carrera 33 en aan het zuiden van de stad. De armere wijken liggen in het noorden van de stad. De locatie van de oude vliegveld werd in de jaren 80 omgebouwd tot een midden klasse wijk. In januari 2006 werd er door Telecom Colombia een wimax netwerk aangelegd wat de hele stad besloeg. Het was daarmee de eerste stad in Colombia welke een wimax netwerk had en het 2e in zuid amerika.