Metro de Medellin

Metro de Medellin - Logo

De Metro de Medellin bestaat uit 2 delen, aan de ene kant een metro aan de andere kant een kabelbaan systeem. Het bestrijkt de hele stad en vervoerd ongeveer 150 miljoen passagiers per jaar. Metro de Medellin bestaat uit 5 lijnen, waarvan 2 voor de metro en de overige zijn kabelbaan systemen. De kabelbanen hebben de naam Metrocable, maar zijn wel onderdeel van de Metro de Medellin.

Geschiedenis

Al in 1979 is men begonnen met het onderzoeken van mogelijkheden voor een systeem wat veel mensen snel van punt a naar punt b kan brengen. In de jaren 1980 tot 1984, wordt het project goedgekeurd en gaat men opzoek naar bedrijven welke het willen bouwen. Uiteindelijk worden duitse en spaanse aannemers aangetrokken.

In 1995 gaat het eerste stuk metro verbinding open voor het publiek. Het eerste stuk is op lijn A en loopt van de stations Niquía tot aan Poblado. Later wordt lijn A uitgebreid en word ook lijn B in gebruik genomen. In 2004, 2008 en 2009 worden de kabelbaan routes in gebruik genomen. In 2008 vervoerd het systeem ongeveer 154 miljoen passagiers. In totaal hebben dan al meer als 1425 miljoen mensen gebruik gemaakt van de Metro de Medellin.

Kosten

De kosten voor los ticket zijn 1550 pesos per persoon per rit. Mensen met een betaal systeem kaart zijn iets goedkoper, dit kost ze 1400 pesos. Als je alleen met de metro gaat kost het 950 pesos. Er zijn verschillende andere tarieven, zo betalen bijvoorbeeld studenten, ouderen, mensen met een handicap een lager tarief.

Openingstijden

Metro

De metro is open van maandag tot en met zaterdag van half 5 in de ochtend tot 11 uur in de avond. Op zondagen en feestdagen zijn de openingstijden van 5 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds. Tijdens de spits uren (van 5 tot 8 ’s morgens en half 4 tot half 8 ’s avonds) rijd er iedere 4 minuten een metro met 6 wagons. Tijdens de andere uren is deze ingekort tot 3 wagons en rijden ze om de 6 a 7 minuten.

Kabelbaan

De kabelbanen zijn open van maandag tot en met zaterdag van half 5 in de ochtend tot 11 uur in de avond. Op zondagen en feestdagen zijn de openingstijden van 9 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds. De wagons gaan om de paar seconden met een capaciteit van 10 personen.

Route

De metro bestaat uit 2 lijnen. Lijn A loopt van noord naar zuid en is 23,2 kilometer lang. Lijn B is 5,6 kilometer en loopt van oost naar west. De overige 3 lijnen lopen haaks hierop. Lijn K loopt van het noorden naar het noordoosten. Een verlenging hiervan bekend als lijn S loopt hoger de berg op. Deze kabelbaan is aangelegd om meer toeristen naar Guarne trekken met het bijbehorende park en meer. De laatste lijn lijn J loopt van het westen naar het noordoosten.

Hieronder staat een kaart van de lijnen.

Metro de Medellin - Route kaartMetro de Medellin - Route kaart