Bekende Colombianen

Shakira

ShakiraShakira Isabel Mebarak Ripoll groeit op in Barranquilla, Colombia. Op jonge leeftijd is ze te zien in een populaire Colombiaanse soapserie, waarna ze ook de kans krijgt een album op te nemen.

Shakira's vader is Amerikaans met een Libanese achtergrond, haar moeder is een Colombiaanse van Spaanse en Italiaanse afkomst. Deze mix van Latijns-Amerikaans en Oriëntaals is zowel terug te vinden in haar muziek als in haar blik op de wereld om haar heen. Zo riep Shakira in juli 2006 Israël op om vrede te sluiten met Libanon.

Ze spreekt verscheidene talen. Ze spreekt inmiddels al Spaans, Engels, Portugees, Arabisch en half Italiaans. In het Nederlandse televisieprogramma Jensen! grapte ze dat ze na Italiaans ook Nederlands wilde leren spreken. Opmerkelijk is dat ze een IQ heeft van 140.

In 2000 ontmoette ze Antonio de la Rúa, de zoon van de toenmalige Argentijnse president. Deze omstreden verhouding werd en wordt nog steeds breed uitgemeten in de Zuid-Amerikaanse media. In maart 2001 deed hij haar een aanzoek, dat ze accepteerde. "Ik ben niet het soort vrouw dat elke dag de kleren van haar man wast. Ik hoop dat dit niet klinkt als een feministische voortrekster die dit soort dingen roept. Ik probeer alleen maar eerlijk te zijn over de dingen die ik schrijf".

Shakira over haar muziek: "Ik houd ervan om verschillende stijlen te mixen, als in een cocktail. Ik ben geboren en opgevoed in Colombia, maar ik luisterde naar muziek van bands als Led Zeppelin, the Cure, the Police, the Beatles en Nirvana. Ik hield van die rock, maar tegelijkertijd, omdat mijn vader van honderd procent zuivere Libanese afkomst is, ben ik verliefd geraakt op Arabische muziek en geluiden. Ergens ben ik een mix van al deze stromingen en mijn muziek is een mix van elementen die soms ter plekke ontstaat."

Shakira en buikdansen: Shakira was vier jaar oud toen ze met buikdansen begon. Daarna is ze nooit meer gestopt. Maar dat kan volgens Shakira zelf ook niet. Want zo vertelde ze in een interview: "Buikdansen zit in m'n genen, zodra ik een trommel hoor, begin ik vanzelf te dansen." Voor Shakira is buikdansen een belangrijk deel van haar leven geworden. Daarnaast is buikdansen ook haar handelsmerk geworden. Toch heeft Shakira soms spijt van het feit dat ze ooit met buikdansen begonnen is. Zo vertelde de zangeres dat ze gek wordt van de mensen die denken dat ze buikdanst om sexy te zijn. Daarbij vertelt ze dat buikdansen gewoon een manier is om zichzelf uit te drukken.

De bekroonde auteur Gabriel García Márquez zegt over Shakira: “De muziek van Shakira heeft een sterk persoonlijke inslag, die niet lijkt op de muziek van iemand anders en niemand anders kan zo zingen of dansen zoals zij dat kan, ongeacht leeftijd, met zo een onschuldig aandoende sensualiteit”.

Muzikale carrière

Shakira wordt gezien als de beste vrouwelijke tekstschrijver van Latijns-Amerika. "Ik probeer niet om alleen maar mijzelf tentoon te stellen, maar er zijn ontzettend veel vrouwen die zich aan mij spiegelen", volgens Shakira over haar nummers. Tevens blijken veel songteksten van Shakira inhoudelijk een dieper liggende betekenis te herbergen.

Op haar 13e had ze haar eerste platencontract bij Sony music. Haar eerste single was Magia, het ging over haar eerste vriendje Oscar. Shakira maakte op jonge leeftijd al twee cd's Magia (magie) en Peligro (gevaar) maar deze waren niet zo succesvol als gehoopt. Op haar 8ste jaar schreef ze haar eerste lied "tus gafas oscuras" (jouw donkere brillen). Dat schreef ze voor haar vader die sinds de dood van zijn zoon vaak donkere brillen droeg om zijn droefheid te verbergen. Totdat ze in 1996 het album Pies descalzos (blote voeten) uitbracht. Deze ging ruim vier miljoen keer over de toonbank en zorgde ervoor dat ze in geheel Latijns-Amerika doorbrak. In 1997 volgde een remix-cd en in 1998 brak ze ook door in de V.S., Centraal-Amerika en Mexico met het album ¿Dónde Están Los Ladrones? (Waar zijn de dieven?), geproduceerd door Shakira en Emilio Estefan - de echtgenoot en producer van Gloria Estefan. Dit album is geïnspireerd op gestolen teksten van Shakira. Toen ze voor dat album ook een Grammy Award en twee Latin Grammy Awards kreeg, was ze uitgegroeid tot een superster. Dit leidde onder meer tot een eigen aflevering van "MTV Unplugged". Deze verscheen op cd en video/dvd. Om echter in Amerika en de rest van de wereld écht door te kunnen breken wist Shakira dat ze Engels moest leren spreken en ging voor een half jaar naar Engeland om Engels te leren.

In 2001 bracht ze haar eerste Engelstalige album Laundry Service uit. Met dit album brak Shakira wereldwijd door. Dit album verkocht meer dan 20 miljoen kopieën wereldwijd. De nummers Whenever wherever, Underneath your clothes en Objection (Tango) werden wereldhit's. Het idee om een Engels album te maken ontstond toen Shakira samenwerkte met Gloria en Emilio Estefan. Gloria bracht het proces op gang toen ze het nummer Ojos así, afkomstig van ¿Dónde Están Los Ladrones? vertaalde. Voor het album Laundry Service vertaalde Gloria Shakira's Suerte in Whenever wherever.

In juni 2005 bracht Shakira een geheel Spaanstalig album op de wereldmarkt, Fijación Oral vol. 1. Zij is een van de weinige Spaanstalige artiesten die hiermee succes hebben gehad. De single La Tortura, waarop ze samenwerkt met de Spaanse zanger Alejandro Sanz, wordt een wereldhit. De singel La Tortura stond maar liefst 25 weken op nummer 1 in de Spaanse charts. En heeft daarmee een record gebroken met de meeste weken op nummer 1 in de geschiedenis.

Op dit Spaanstalig album volgde op 29 november 2005 het Engelstalige Oral Fixation vol. 2, met daarop onder andere de hit Don't Bother. Twee van de nummers van Fijación Oral verschijnen in een Engelse versie op Oral Fixation.

Voorafgaand aan de finale van het Wereldkampioenschap voetbal 2006 op 9 juli 2006, brengt Shakira Hips Don't Lie (Bamboo Version) ten gehore - een samenwerking met ex-Fugees-lid Wyclef Jean. In 2006 werd dit nummer een grote hit; er zijn meer dan 3,3 miljoen exemplaren van verkocht. Er verschijnt een nieuwe versie van Oral Fixation waaraan Hips Don't Lie is toegevoegd.

Begin 2007 kwam Shakira samen met Beyoncé met een single: Beautiful Liar. In april bereikte dit de nummer 1-positie in Nederland.(Daarmee is het de eerste nummer 1 hit van Beyoncé, en de 4e van Shakira in Nederland)

Shakira heeft een stijl ontwikkeld die Latijns-Amerikaanse stijlen, zoals tango en salsa, combineert met rock, pop en andere stromingen, waaronder Arabische muziek. Buikdansen is namelijk een kenmerkend onderdeel voor Shakira's optreden. Op het album Fijación Oral (2005) laat Shakira een jaren '80 geluid horen en is ook de invloed van reggaeton en dancehall merkbaar. Ook liet ze zich inspireren door bossanova en Frank Sinatra.

In februari werd bekend dat Shakira bezig is met een nieuw album. In juni 2009 komt de nieuwe single 'She Wolf' uit, of in het Spaans 'Loba' genoemd. Het gaat over een wolvin die graag de kast uit wilt komen. Niet lang hierna wordt haar nieuwe album uitgebracht genaamd 'She Wolf'. Dan, na ongeveer 3 tot 6 maanden zal nog een Spaanstalig album uitkomen, dat geen vertaling zal zijn van het album 'She Wolf', maar een compleet nieuw album. Shakira zal in 2010 beginnen met een wereldtour, de datum is nog niet bekend.