Bekende Colombianen

Juan Pablo Montoya

Juan Pablo Montoya (Bogota, 20 september 1975) is een Colombiaans autocoureur.

Montoya's vader werkte met auto's, waardoor hij al jong met racen begon, voornamelijk met karts. Hij won verschillende nationale en internationale kampioenschappen. Hij woont tegenwoordig in Miami, Florida.

In 2000 won hij de Indianapolis 500, dit was de eerste keer dat hij eraan meedeed. Deze prestatie was na Graham Hill in 1966 niet meer voorgekomen. In het jaar erna begon hij te racen voor het Williams Formule 1-team (waar hij ook al testrijder was geweest in 1999). Hij won de Italiaanse Grand Prix in Monza in zijn eerste jaar. In 2003 won hij de Monaco Grand Prix en de GP van Duitsland op het vernieuwde Hockenheim.

Vanaf 2005 rijdt hij voor McLaren, waar hij na een moeilijk seizoensbegin drie overwinningen behaalde (Silverstone - Groot-Brittannië, Monza - Italië en Interlagos - Brazilië).

In juli 2006, na 10 wedstrijden in dit seizoen, werd zijn contract met McLaren beëindigd. Montoya gaat in 2007 aan de NASCAR deelnemen, voor het team van Chip Ganassi.

Montoya is vrijdag 6 oktober 2006 derde geworden in zijn allereerste stock car-race. De Colombiaan deed mee aan een wedstrijd in de ARCA RE/MAX-serie op de Talladega Superspeedway. Montoya vertrok vanaf de tweede startplaats en reed in de eerste ronde nog even kort aan de leiding met zijn Dodge Charger. De zevenvoudig Grand Prix-winnaar raakte nog betrokken bij een crash en kreeg een straf voor het binnenkomen van de pits, terwijl de pitstraat gesloten was.

In 2007 wint hij samen met Scott Pruett en Salvador Duran in een Lexus-Riley van Chip Ganassi Racing de 24 uren van Daytona.