Stad info Barranquilla

Inwoners
1.146.359
Hoogte
42 meter
Departement
Hoofdstad van Atlántico
Regio
Caraïbische kust
(Región Caribe)

Barranquilla

Centrum Barranquilla

Barranquilla ligt in het noorden van Colombia. De stad is de hoofdstad van de provincie Atlántico. Met zo’n 1,1 miljoen inwoners is het de 4e grootste stad van Colombia achter Bogota, Medellín en Cali. De stad ligt aan de rivier de Magdalena en ongeveer 13 kilometer van de Caraïbische Zee.  De gemiddelde tempratuur is tussen de 25 en 35 graden het hele jaar door.

Er zijn geen echte data terug te vinden over de stichting van de stad. Vanaf 1629 komt de naam wel voor in de boeken. De erkenning van het dorp Barranquilla komt pas in 1813. In 1834 had de stad ongeveer 11 duizend inwoners. Ongeveer de helft van wat Cartagena had in die tijd.
In 1919 wordt het eerste vliegveld van Zuid-Amerika geopend in de stad. De op 2 na oudste luchtvaart maatschappij ter wereld, tegenwoordig Avianca, wordt er gestart. Tijdens de 1e en 2e wereld oorlog komen er via de haven van de stad vele immigranten uit Europa, het midden oosten en Azië.  In de jaren 40 van de 19e eeuw was het de 2e grootste stad van Colombia. Maar door de corruptie van de overheid werd er weinig geld geïnverteerd in de stad. De stad verliest dan ook deze positie. Tegenwoordig woont er 2,6% van de bevolking van Colombia in de stad.

Barranquilla heeft de grootste haven van het land. Dankzij de magdalena rivier kan er vanuit een groot deel van het land goederen worden vervoerd welke via de haven van Barranquilla het land verlaten of inkomen. De haven en de daarom heen liggende industrie zorgen voor de meeste werk gelegenheid van de stad.

Barranquilla huisvest het op 2e na grootste carnaval ter wereld. Alleen het carnaval van Rio de Janeiro uit Brazilië is groter. Het wordt ieder jaar 4 dagen voor as woensdag gehouden. Het carnaval staat ook op de lijst van Unesco.

Barranquilla is bezig met een openbaar vervoer systeem vergelijkbaar met Transmilenio uit Bogota. Alleen de naam is anders in Barranquilla noemen ze het Transmetro.