Stad info Pereira

Inwoners
443.554
Hoogte
1.412 meter
Departement
Hoofdstad van Risaralda
Regio
Andes regio
(Región Andina)

Pereira

Pereira is de hoofdstad van de departement Risaralda. Het ligt in de koffie zone van Colombia. In 2005 woonden er 454.000 mensen in de stad.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad dateert uit het pre Columbiaanse tijdperk. Het gebied wat nu bestaat uit de stad werd bewoond door stammen van Quimbaya en Pijao. In deze regio stichtte Maarschalk Jorge Robledo de stad Carthago op 9 augustus 1540. In 1961 is de stad verplaatst tot de plek waar het nu ligt.
Veel later, in 1816 vonden de broers Jose Francisco en Manuel Pereira onderdak in het gebied na de nederlaag van Simón Bolivar en zijn leger in de slag bij Cachirí. Francisco Martinez Pereira wilde een stad te stichten op deze grond, die hem en zijn broer hadden beschermde uit het handen voor de Spanjaarden. Op 24 augustus 1863, vier dagen na zijn dood vertrok priester Antonio Remigio Cañarte als hoofd van een caravan uit Cartago. Hij stichtte de stad Pereira op 30 augustus1863 op de plek van het huidige "Plaza de Bolivar".
In de tijd bezette kolonisten uit Antioquia het gebied en vestigden zich in de stad, die dan ontstaat door de groei van het ambitieuze dorp. Pereira werd vooral begunstigd door haar economisch strategische ligging, vruchtbare bodem, en goed weer. De kolonisten groeide grote hoeveelheden van hoge kwaliteit koffie in de mineraalrijke vulkanische bodem van de Andes. Het is nog steeds het belangrijkste gewas geproduceerd in het gebied.
Tijdens de economische recessie van 1999, en de lage groei van de jaren 2000 en 2001, zijn veel bewoners gemigreerd naar de Verenigde Staten en Spanje. Sommige bijzondere buurten, zoals de wijk met de naam Cuba wordt er aangenomen dat gemiddeld ten minste een lid van de familie in het buitenland woont.