Stad info Santa Marta

Inwoners
415.270
Hoogte
9 meter
Departement
Hoofdstad van Magdalena
Regio
Caraïbische kust
(Región Caribe)

Santa Marta

Santa Marta is een stad en gemeente, die in noordelijk Colombia ligt tussen de Caraïbische zee en de bergen met de naam Sierra Nevada de Santa Marta. Santa Marta is de hoofdstad van de Magdalena provincie. De stad is een belangrijke maritieme haven en een hub voor toerisme, geschiedenis en cultuur.
Het werd gesticht op 29 Juli 1525 door Spaanse veroveraar Rodrigo de Bastidas, die de stad na de Katholieke dag voor Heilige Martha noemde, die in Spanje met festiviteiten werd gevierd. Nochtans debatteren vele historici dat hij het na de Spaanse stad van Santa Marta de Astorgas noemde, die hij ook had bezocht. Het was één van de eerste steden die in Colombia is opgericht. 
De bevrijder Simón Bolívar stierf op 17 December 1830 op een boerderij met de naam "Quinta de San Pedro Alejandrino". Deze boederij lag aan de rand van Santa Marta. De stad is ook beïnvloed in zekere mate door het Columbiaanse Gewapende Conflict.

Geschiedenis

Het gebied waar de Santa Marta ligt was voorafgaand aan de Aankomst van Spaanse ontdekkingsreizigers bewoont door Amerindianen van de cultuur Tairona, en zijn verdere families van onder andere Arhuacos en Koguis.
De stad werd opgericht in 29 Juli 1525 door de spaanse veroveraar Rodrigo de Bastidas, gecombineerd met zowat twee honderd van zijn mensen en een paar Amerindianen. Hij noemde de stad na de Katholieke dag voor Heilige Martha, die in Spanje met festiviteiten werd gevierd. Nochtans debatteren vele historici dat hij het na de Spaanse stad van Santa Marta de Astorgas noemde, die hij had bezocht. Met zijn stichting, begon de Spaanse kolonisatie ook het veroveren van land van dit gebied, en de opstelling van administratieve functies voor de kolonie, met inbegrip van een maritieme haven en de bouw van defensie om piraatinvallen te verhinderen.

Tijdens de Koloniale tijden begon de stad zijn belang als zeehaven aan nabijgelegen stadshaven van Cartagena te verliezen.
Tijdens de medio-negentiende eeuw, begonnen de Franse, Engelse en Noordamerikaanse immigranten samen met sommige locals om industriële manieren van productie te introduceren en richtten handelsverenigingen onder industrials en de landbouwers op. Hiervoor bouwden zij spoorwegen die productieve netwerken zouden verbinden.
In 1871, wordt de Universiteit van Magdalena opgericht, met aanvankelijk twee faculteiten: wet en geneeskunde.
Tijdens de 20ste eeuw werd de stad vooral gebruikt als hoofdhaven voor de massieve uitvoer van bananen en steenkool welke verkregen werden in het binnenland met de hulp van belangrijke multinationale bedrijven.
Het warme klimaat en de mogelijkheid om te werken in de toeristenindustrie hebben gezorgd dat de stad de laatste jaren aardig is gegroeid. 

Klimaat

De temperaturen in Santa Marta liggen tussen de 19 en 32 graden celsius bij zeeniveau. De tempraturen dalen naarmate je verder de hoogte ingaat tot aan de besneeuwde toppen van de Siërra Nevada de Santa Marta. De regenval in dit gebied verschild van 12 tot 975 mm per maand.