De Colombiaanse keuken

De Colombiaanse keuken is gebaseerd op tradities en praktijk van Colombia. Per gebied kan het eten variëren. Ook zijn er typische lokale gerechten. Colombianen eten gemiddeld 3 maaltijden per dag. Een licht ontbijt, een luch vol met koolhydraten en een licht avond eten.

Nationale keuken

De nationale keuken wordt gekenmerkt door aspecten van inheemse keuken met europese invloeden te mengen. Al hoewel is niet echt een nationale schotel is zouden er 2 kunnen zijn welke het zouden worden; Arepa (een broodje gemaakt van mais meel, kan verschillende vullingen hebben) en Sancocho (soep van een bepaald soort banaan, aardappel en yucca en vlees (Ieder soort kan bijna))
Fritanga zijn verschillende schotels welke een beetje op barbecueën lijken. Het wordt door het hele land gegeten. De schotels hebben meestal gegrild rundvlees, kip, ribben of worst zoals morcilla, chorizo, longaniza, and chunchullo (gefrituurde koe darmen), mini aardappelen en arepa gemaakt van zoete maïs.
Er wordt veel rijst en granen gegeten ook rundvlees, kip, varkensvlees, of vis (regio afhankelijk).
Ook peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen worden zeer vaak gegeten. Fruit groeit er door het goede klimaat goed. Ook exotisch fruit groeit gewoon in de bossen het platteland van Colombia.

Regionale keuken

In Bogotá en het Andes gebied, is ajiaco een traditionele schotel. Het is een soep die van kip, graan, aardappels, avocado en guascas (een lokaal kruid) wordt gemaakt. Traditioneel, worden de room en de kappertjes pas aan de tafel toegevoegd aan het eten. Ajiaco wordt gegeten met witte rijst, een salade met een beetje citroen, avocado, of zoete of zoute tostadas.
Langs de Caraïbische kust wordt varkensvlees en de lever van de walvis gebruikt in mild kruidig voedsel. De rijst met kokosnoot smaak is een gemeenschappelijke schotel langs de kuststeden. Suero wat een kruising tussen yoghurt en zure room is, wordt wijd verbruikt. Suero is door Arabische immigranten in Baranquilla en andere kuststeden geïntroduceerd. Arepa wordt ook in verschillende vormen vaak in deze regio gegeten, bekende zijn arepa met ei of arepa met kaas. Maar er zijn meer mogelijkheden.
In Llanos in het oosten is het geroosterde vlees gemeenschappelijk, wegens de cowboy cultuur. De schotels zoals ternera llanera zijn gekookt op een verticaal spit over een open brand. De zoetwater vissen zoals amarillo worden ook gegeten.
In het amazone gebied kunnen de Braziliaanse en Peruviaanse invloeden in het lokale voedsel worden gezien. De lokale middelen zoals rundvlees en ander vee, evenals de zoetwatervissen, zijn typische ingrediënten in keuken uit de Amazone.Colombiaans Eten: Tamales
Tolimenses wordt beschouwd als een delicatesse in het gebied Tolima. Deze tamales worden gemaakt van graandeeg met een mengsel van erwten, wortelen, aardappels, rijst, kip, varkensvlees, en diverse kruiden gevuld. Zij zijn verpakt en gekookt in drie tot vier uur in bananenbladeren.