Water en Hygiëne in Colombia

Watervoorziening en sanitaire voorzieningen in Colombia zijn op vele manieren verbeterd in de afgelopen decennia. Tussen 1990 en 2004 is de toegang tot sanitaire voorzieningen gestegen van 82% naar 86%, maar de toegang tot water slechts licht van 92% tot 93%. Met name de dekking in landelijke gebieden blijft achter. Bovendien, ondanks verbeteringen, blijft de kwaliteit van water en sanitaire voorzieningen ontoereikend. Bijvoorbeeld, slechts 72% van de ontvangers van de openbare diensten ontvangen drinkbaar water van kwaliteit. In 2006 onderging slechts 25% van het afvalwater behandeling in welke vorm dan ook. Hierdoor word in Colombia het water eigenlijk niet voor consumptie gebruikt. Overal is flessen of water in plastic zakken te krijgen.

Verantwoordelijkheden

Verantwoordelijkheden in de sector zijn als volgt verdeeld:

  • De vice-minister van Water en Sanitatie, in oktober 2006 opgericht binnen het ministerie van Milieu, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ontwikkeling is belast met de vaststelling van sectoraal beleid.
  • Verordening is de verantwoordelijkheid van twee afzonderlijke instellingen op nationaal niveau, de Comisión de regulación de Agua y Potable saneamiento Básico (CRA) en de Superintendencia de Servicios Públicos Domiciliarios (SSPD), een multi-sector regelgevend agentschap.
  • Dienstverlening is de verantwoordelijkheid van 1.500 water en sanitaire dienstverleners in stedelijke gebieden en waarschijnlijk meer dan 12.000 gemeentelijke organisaties die diensten verlenen op het platteland en peri-urbane gebieden. Hoewel de meeste stedelijke dienstverleners publiek zijn waren er in 2004 125 particuliere en 48 gemengde publiek-private waterbedrijven in het land.

Het terug winnen van de kosten in de sector is aanzienlijk verbeterd. Tussen 1990 en 2001 is het gemiddelde tarief voor water en sanitaire voorzieningen in Colombia gestegen van US $ 0.32 per m3 tot US $ 0.81 per m3, wat overeenkomt met een stijging van 153%. Als gevolg van het terug verdienen van de kosten waren 24% van de investeringen zelf gefinancierd door de nutsbedrijven in 2004. Andere kenmerken van de sector zijn het bestaan van een aantal grote, goed presterende publieke bedrijven, een sterke en stabiele participatie van de lokale particuliere sector in de dienstverlening, en een aantal goed presterende community-gebaseerde organisaties in de peri-urbane gebieden.

Toegang 

    Stedelijk Landelijk Totaal
Water Brede definitie 99% 71%  93%
Huisaansluiting 96% 51% 86%
Sanitair Brede definitie 96% 54% 86%
Huisaansluiting 90% 20% 74%

In 2004, had 93% van de bevolking toegang tot een schone bron van water en 86% had toegang tot adequate sanitaire voorzieningen. De landelijke bevolking, die goed is voor ongeveer 23% van het nationale totaal heeft de laagste dekkingsgraad, met slechts 71% toegang tot veilig water en 54% tot adequate sanitaire voorzieningen. Dekking is het laagst aan de Atlantische kust (Caribisch gebied), in de Orinoquia en in het Amazonegebied.

Tussen 1990 en 2004 is de toegang tot schoon water slechts licht gestegen van 92% tot 93% en de toegang tot sanitaire voorzieningen steeg van 82% naar 86%.

Service en kwaliteit

Naast problemen dekking voor water- en sanitaire voorzieningen van Colombia sector geconfronteerd met vraagstukken van kwaliteit van de dienstverlening. Echter, kwaliteit van de dienstverlening aanzienlijk verbeterd in de afgelopen vijftien jaar. De grootste steden hebben de neiging om een betere kwaliteit van de dienstverlening dan kleinere steden en landelijke gebieden. De gemiddelde duur van de dagelijkse dienst water is gestegen van 15,36 uur in 1993 tot 19,82 uur in 2003 op nationaal niveau. In de 4 grote steden is deze 24 uur per dag beschikbaar. Toch zijn rantsoenering en onderbrekingen van water en sanitaire voorzieningen gewone incidenten in kleine steden en landelijke gebieden.
Volgens een enquête van de Superintendencia de Servicios Públicos Domiciliarios (SSPD) of oppertoezicht voor Residential Public Services in 2004 had 72% van de gebruikers drinkbaar water van kwaliteit. In sommige gevallen is de watervoorziening niet onder genoeg druk door de grote vraag, waardoor het risico van bacteriële besmetting toenam.