Stad info Leticia

Inwoners
37.832
Hoogte
82 meter
Departement
Hoofdstad van Amazonas
Regio
Het oerwoud van de Amazone
(Región Amazónica)

Leticia

Leticia is een stad in de zuid oosten Colombia. Het is de hoofdstad van de provincie Amazonas. Het is de meest zuidelijke stad van Colombia. De stad ligt 96 meter boven zeeniveau en heeft een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Leticia is lange tijd de stad geweest welke het moest hebben van tropische vissen export en aquarium handel. Het heeft ongeveer 37.000 inwoners aan de linkeroever van de amazone rivier. Het gebied waar Leticia ligt wordt ook wel “Tres Fronteras” genoemd, vergelijk het met het drielanden punt in Nederland. Hierin komen Colombia, Peru en Brazilië samen.

Geschiedenis

De vroege geruchten over de geschiedenis van Leticia leiden tot een Spanjaard en Portugees voor het eerst de Amazone rivier onderzochten. De geschiedenis spreekt van een Portugese ontdekkingsreiziger die, na verdwaalt te zijn op de rivier bij de huidige plaats van Leticia met de rest van zijn bemanning stierf door verhongering. De legende zegt dat toen de Peruviaanse overheid besliste het gebied (om de Colombiaanse overheid te verhinderen het eerst te eisen) te koloniseren. Zij plaatste een kruis dat met de woorden “San Antonio”  werd gegraveerd en noemde de nieuwe stad na het kruis.
Er heerst geheimzinnigheid omtrent de oorsprong van de Leticia. Een legende verklaart dat een Colombiaanse militair verliefd werd op een Amerindiaanse vrouw met de naam Leticia. En besloot de stad na haar te noemen. Het kan ook zijn dat naar de Heilige Leticia is genoemd.
Het is waarschijnlijk dat deze verhalen grotendeels fictief zijn, alhoewel met delen van waarheid in zitten. Leticia werd oorspronkelijk San Antonio genoemd door de Peruvianen, maar geen bewijsmateriaal van het kruis bestaat.

De kleine grensincidenten tussen Peru en Colombia kwamen voor in 1911. In 1922 werd een controversieel akkoord bereikt tussen beide overheden, die het gebied Leticia toekennen aan Colombia in ruil voor het erkennen van de rechten van Peru op het streekzuiden van de Rivier Putumayo, die ook door Ecuador werd geëist. Deze overeenkomst bleek niet erg populair te zijn onder de Peruviaanse bevolking, ondanks de bekrachtiging van het verdrag in 1928.
Een kleine oorlog tussen Colombia en Peru over de stad begon in September 1932 toen twee honderd Peruvianen, later geholpen door militaire troepen de openbare gebouwen van Leticia bezetten.  Het lijf aan lijf gevechten  volgde tussen kleine Colombiaanse en Peruviaanse krachten in begin 1933. Het conflict duurde tot mei 1933, toen een wapenstilstand die door de Volkenbond tot stand was gebracht. Leticia werd definitief toegekend aan  Colombia in Juni 1934.

Bevolking van Leticia

Hoewel de oorlog officieel was beëindigd, was de Colombiaanse overheid nog achterdochtig tegen over de Peruvianen. Ze besloten dan ook om Leticia met mensen van Bogotá te bevolken om de loyaliteit van de stad aan Colombia te verzekeren. De meeste mensen die nog uit Bogotá van de jaren '40 tot 1965 kwamen leven vandaag in Leticia. Tijdens die tijd, werd Leticia zeer uitgebreid. Kijkend naar de huidige tijd is er maar weinig aan de industrieën van de stad veranderd. Deze bestaan voornamelijk uit  landbouw en toerisme.