Stad info Manizales

Inwoners
379.972
Hoogte
2.124 meter
Departement
Hoofdstad van Caldas
Regio
Andes regio
(Región Andina)

Manizales

Manizales is de hoofdstad van de provincie Caldas. Dit is de kleinste provincie van Colombia. De stad heeft op dit moment ongeveer 420.000 inwoners. Manizales ligt in de koffie driehoek van Colombia. De stad is opgericht in 1849 door kolonisten van Antioquia. Vandaag de dag is het een stad met een economische, industriële, culturele en toeristische sector. Het staat ook bekend om zijn jaarlijkse fair en het Internationale Theater Festival.

Geschiedenis

De stad werd gesticht in 12 oktober 1849 door een expeditie welke de naam “de expeditie van 20” droeg. De naam was zo omdat er aan de expeditie 20 deelnemers waren.  Rond 1880 wordt de stad het middelpunt van het industriële centrum. Dit komt doordat de koffie productie en alles daarom heen begint te groeien in de regio. Tijdens de 1000 dagen oorlog rond 1900 en vooral daarna komt het belang van een provincie naar boven en de provincie Caldas is geboren. Manizales wordt aangewezen als hoofdstad van de provincie. De stad had rond 1900 20.000 inwoners. In de 20 jaar hierna verdubbeld dat aantal. Tijdens de grote brand van 1927 gaat de kathedraal van de stad in vlammen op.
In 1943 wordt de eerste universiteit geopend in de stad. Vele nieuwe universiteiten volgden hierna. Hiermee wordt het binnen Colombia aangeprezen als “universiteits stad”.
In 1979 is er een aardbeving met het epicentrum in het noorden van provincie. De stad wordt hierdoor ook beschadigd. In 1985 is er een uitbarsting van de vulkaan “Nevado del Ruiz”. De uitbarsting wordt de tragedie van Armero genoemd na het bedolven van de stad Armero. Ook Manizales wat aan de andere kant ligt heeft last van de uitbarsting. In de jaren 90 ziet de stad dat het niet kan overleven op alleen de instabiele koffie markt. Er worden grote industriële en commerciële projecten opgestart om hier verandering in te brengen.

Cultuur

Het grootste culture evenement wat wordt gehouden in de stad is het internationale theater festival. Het festival is een van de grootste theater festivals van Zuid-Amerika. Sinds 1968 wordt het festival al georganiseerd. Aan het festival wordt door 700 bedrijven uit 40 verschillende landen meegewerkt.
Ook een ander jaarlijks terug kerend festival is het Jazz festival. Na dit festival komen jazz muzikanten van over de hele wereld.
Maar toch wel het grootste en in Colombia bekendste festival van Manizales is de Manizales Fair. In 1951 begonnen als een stieren vechten gebeuren en parades. Uit gegroeid tot feest voor de opening van het stieren vechten seizoen, exposities, parades, internationale en nationale bands welke optreden en culturele shows. Ook wordt er tijdens het feest een schoonheidskoningin gekozen. Het is na het carnaval in Barranquilla het grootste nationale feest.

Economie

De core business, is historisch gezien is de teelt en productie van koffie en de hiermee gerelateerde ontwikkeling brachten vooruitgang in de hele regio. Dit gewas heeft geleid tot de creatie van nieuwe banen en fabrieken zoals  drank, schoenen, rubber, chocolade, banken, koffie, snoep, metaal en andere. Het heeft ook grote instellingen en ondernemingen die zich bezighouden met de koffie-sector zoals coöperaties, exporteurs en vele andere industrieën die zich bezighouden met de verwerking van koffie.   
Er is nog een grote 2e economie. Door de groei van de universiteiten van de 2e helft van de 20e eeuw is het ook een studenten stad geworden. De universiteiten bieden opleidingen aan op hoog academisch niveau. Dit trekt studenten uit andere regio en provincies naar Manizales.